Home » Blog » Bewustwording » De functie van ons immuunsysteem

De functie van ons immuunsysteem

door | 17 okt, 2022 | Bewustwording

Waarschijnlijk heb jij net als ik een sterk, gezond immuunsysteem altijd gekoppeld aan ziekte of eigenlijk de afwezigheid van ziekte. En dat is natuurlijk waar, maar laten we ook eens focussen op wat een gezond immuunsysteem voor ons kan betekenen. Wat brengt een gezond werkend immuunsysteem ons?

Wat is de functie van gezond werkend immuunsysteem?

De belangrijkste taak van het immuunsysteem is herkenning, het onderscheid maken tussen wat wel en niet van onszelf is. Als je dit onderscheidingsvermogen hebt kun je ook makkelijker je grenzen aangeven, je voelt beter waar jij eindigt en de ander begint, welke emoties van jou zijn en welke op jou geprojecteerd worden door de ander, het maken van keuzes word makkelijker. Uiteindelijk ervaar je helderheid en veiligheid, waardoor je beter je potentie kunt leven.

Het immuunsysteem heeft ook een geheugen. Het herinnert zich welke dingen in de buitenwereld goed en voedend zijn, wat neutraal is en wat in potentie toxisch is. Immuniteit is dus ook een kwestie van leren. Wat heb jij als kind van je ouders geleerd? Had jij ouders die je heel vrij lieten om zelf te ontdekken wat goed of niet goed voor je was of had jij juiste ouders die hun angsten, hun gebrek aan kunnen/durven voelen, gebrek aan veiligheid op jou geprojecteerd hebben (door een verzwakt immuunsysteem) en daarmee heel controlerend, sturend en streng waren? Had je ouders die je mishandelde (fysiek en/of emotioneel) of die zelf van alles mankeerde? Dit heeft allemaal invloed (gehad) op de werking van jouw immuunsysteem.

Immuuncellen worden overal in het lichaam aangetroffen en kunnen zodoende alles detecteren, door herkenning en geheugen, wat lichaamsvreemd is. Hoe reageert jouw lichaam op bepaald voedsel, denk aan allergieën of intoleranties, maar ook koffie, alcolhol, suiker etc. En hoe reageert jouw lichaam op toxische stoffen als straling, nicotine, medicatie waar je soms zelfs niet eens de hand in hebt, maar waarmee je in je omgeving geconfronteerd word. Misschien zelfs al tijdens de zwangerschap van jouw moeder van jou, omdat zij rookte en/of alcohol dronk of medicatie gebruikte.

 

Samengevat de functies van een gezond immuunsysteem:

  • het besef van wat wel/niet lichaamseigen is (emotioneel, fysiek en energetisch)
  • herkennen wat voedend is en wat bedreigend (voeding, situaties/omstandigheden, familie/vrienden)
  • toelaten van invloeden die ons leven verbeteren (gezonde voeding, beweging, positieve leef/werkomgeving)

Wat heeft negatieve invloed op de werking van ons immuunsysteem?

Chronische of langdurige stress heeft een enorme invloed op de werking van een gezond immuunsysteem. Volgens William Olser (1849-1919, arts) kan chronische of langdurige stress zelfs vooraf gaan aan het ontstaan van een auto-immuun ziekte (bv. reumatoïde artritis, fibromyalgie, systemische lupus, sclerodermie). Het emotionele en psychologische aspect bij alle auto-immuun ziektes is daarbij van groot belang als je er vanuit een holistisch perspectief naar kijkt.
De chronische kenmerken van auto-immuunziekten hebben betrekking op de fysiologie van ons lichaam in het bijzonder op de verbinding tussen de hersenen, hormonen en het immuunsysteem. Stress kan een behoorlijke onbalans veroorzaken.

Vanuit de theorie van MNRI (Masgutova Neurosensory-motor Reflex Integration) waarmee ik werk, kijken we o.a. naar de invloed van stress op de werking van het immuunsysteem, mede omdat stress veel fysiologische processen kan beïnvloeden.

Een verstoord immuunsysteem valt lichaamseigen weefsel aan vooral bindweefsel (kraakbeen, de bekleding van gewrichten en de binnenkant van bloedvaten). Ontstekingspatronen kunnen ontstaan in gewrichten en/of wervelkolom, de huid kan worden aangetast, de binnenste laag van de ogen, organen als hart en longen en zelfs de hersenen kunnen het doelwit zijn. Moeite met het benoemen van je gevoel is o.a. weer gelinkt aan actieve of afwezigheid van primaire reflexen, bepaalde verbindingen in je hersenen ontbreken waardoor e.e.a. niet goed doorstroomt en je ‘vastloopt’ en vanuit overleving (vechten, vluchten, bevriezen) reageert op situaties, op mensen.

Een voorbeeld van een overlevingsmechanisme is de overtuiging hebben dat je alles wel in je eentje aankan, een compensatie voor de emotionele behoeften waaraan in je kindertijd niet werd voldaan.

Bij ons thuis werd bv. niet over emoties, gevoelens gesproken, waardoor ik als kind al het gevoel had er alleen voor te staan, ik heb geen ondersteuning en geen veiligheid ervaren. Tevens werd er ver over mijn grenzen heengegaan, mijn stem telde niet mee. Ik heb geleerd de emotionele pijn, de emotionele stress, wat later omsloeg in fysieke pijn, te verdragen tot tandenknarsen aan toe. En ik merk nu in mijn volwassen leven, dat ik al meer leer mijn gevoel er te laten zijn, het te benoemen en langzaam ondersteuning leer herkennen en ontvangen, mede omdat ik actief werk aan een gezond immuunsysteem d.m.v. Reflexintegratie, beweging en specifieke voeding. Dit is geen quick fix maar een leerpad met vallen en opstaan.

In de verwarring van grenzen, wat mag er wel/niet zijn, vallen de immuuncellen het lichaam aan alsof het een lichaamsvreemde stof is. Deze verwarring weerspiegelt verstoringen van de onderling verbonden lichaam-geest mechanismen, waarvan emoties, het zenuwstel en het hormoonstelsel deel van uitmaken.

Wat verzwakt het immuunsysteem?

  • het psychologisch vermogen verliezen, door (kind)trauma bv, verlies van onderscheid maken tussen wat wel en niet van ons is
  • onderdrukken van emoties
  • het onvermogen gevoelens op een effectieve manier te verwerken of te uiten
  • het niet aangeven van je grenzen
  • slechte voeding, onvoldoende voedingsstoffen (bv eten wat de pot schaft)
  • langdurige stress
  • zelfoordeel -en verwijt
  • te weinig of onregelmatige slaap
  • weinig of geen beweging

 

Wil jij ook werken aan een gezond immuunsysteem, neem dan contact met mij op via mijn website. Juist door mijn ruime kennis van verschillende methodes en de werking van het lichaam kan ik samen met je kijken wat voor jou de beste ingang is om mee aan de slag te gaan.
Ik wens een ieder een gezond werkend immuunsysteem toe!

 

Warme groet,
Manon

Over Manon

Ik ben gefascineerd door de werking van het lichaam. Mijn verlangen is mensen meer te verbinden met de wijsheid van hun lichaam, een stevige fundering te creëren en zo in staat te kunnen zijn (nog) meer in vrijheid te leven.

Gerelateerde artikelen

Bewustwording en het maken van keuzes

Bewustwording en het maken van keuzes

Bewustwording is niet zo maar een kreet van deze tijd. Bewustwording is belangrijk voor iedereen. Het creëert de mogelijkheid tot het maken van keuzes, wat weer resulteert in meer ruimte voor jezelf, helderheid en een gevoel van vrijheid.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin